Ekologinen keittiö
marokkolaisella
twistillä

Itämainen estetiikka hurmaa ekologisessa keittiössä

Asukkaat toivoivat uuteen kotiinsa mahdollisimman ekologista, mutta modernia keittiötä, jossa voisi aistia ulkomaanreissujen värikästä tunnelmaa.

Ympäri maailman reissanneet asukkaat toivoivat, että uuteen kotiin ja etenkin keittiöön tuotaisiin matkakohteiden ainutlaatuista tunnelmaa. Asukkaat kokkaavat paljon yhdessä suuren ystäväporukan kanssa, ja tämä tulisi ottaa huomioon keittiön suunnittelussa. Lisäksi ekologisuus on asukkaille yksi tärkeimmistä arvoista.

Suunnittelun lähtökohtana toimi asukkaiden suosikkikohde Marrakesh, jonka tunnelmaa ilmentävät värikäs laatoitus ja aavikon sävyssä hehkuvat seinät.

Ekologinen keittiö henkii marokkolaista tunnelmaa

Keittiö on saanut inspiraationsa asukkaiden lempikaupungista, Marrakeshista. Mikä ilmentäisikään marokkolaista estetiikkaa paremmin kuin värikäs ja näyttävä seinälaatta? Pukkilan lasitettu Arabesque-seinälaatta suorastaan hehkuu sävyssä Bosque. Wow-efektiä lisää se, että keittiön koko päätyseinä on laatoitettu kyseisellä laatalla. Vihreä seinälaatta saa vastinparikseen paahteisesta aavikosta muistuttavan seinämaalin.

Ekologinen keittiö, moodboard

Moodboardin kuvat: Dutchbone, vt wonen&design beurs, Pukkila, Tapwell, Kare Design, ABL-laatat, Timberwise

Tummat keittiökalusteet luovat arvokasta tunnelmaa ja erottuvat kauniisti Timberwisen tammiparketista. Messinkiset Dutchbone Oni -riippuvalaisimet toistavat hienovaraisesti itämaisia muotoja. Messinki toistuu muun muassa Tapwellin Grottesco-keittiöhanassa, joka patinoituu ajan kanssa, jolloin se tuo kokonaisuuteen hurmaavaa rosoisuutta.

Ekologinen keittiö, 3D-kuva

Dramatiikkaa tilaan tuo asukkaiden seikkailulliseen luonteeseen sopiva taulu, jonka värit toistuvat talon eri huoneissa. Vaaleat ABL-laattojen keraamiset tasot puolestaan raikastavat kokonaisuutta. Teräksestä valmistetut Magis Sequoia -baarijakkarat tuovat keittiön sisustukseen modernia ilmettä.

Ekologinen keittiö, 3D-kuva

Keittiön suunnittelussa on otettu huomioon ekologiset valinnat

Ekologisuus on asukkaille tärkeää, joten keittiökalusteiksi on valittu 100 % kierrätettävä, Suomessa valmistettu Puustelli Miinus-keittiö.

Perinteisen runkomateriaalin sijaan Miinus-keittiössä käytetään vedenkestävää ja kierrätettävää biokomposiittikehikkoa, joka valmistetaan luonnonkuitukomposiitista. Biokehikossa on valmiit reiät hyllyjen, laatikoiden, mekanismien ja päätyjen kiinnitystä sekä kokoonpanoa varten.

Miinus-keittiöllä on Puustellin mukaan 50 % pienempi hiilijalanjälki tavalliseen kalustelevyyn verrattuna. Keittiön sisäilmapäästöt ovat vähintään puolet alle M1-raja-arvosta.

Ekologinen keittiö, 3D-kuva

Ekologisuus on pyritty ottamaan huomioon myös monissa muissa materiaalivalinnoissa. Seinämaalina käytetään Tikkurilan Harmony Care -sisustusmaalia, jossa on vähemmän fossiilisia aineita. Harmony Caren orgaanisen hiilen kokonaismäärästä 30 % on korvattu biopohjaisella osuudella.

Ekologinen keittiö, 3D-kuva

Timberwise Tammi Classic Nordic -parketissa käytetty puu on eurooppalaisista PEFC-sertifioiduista metsistä. Lisäksi Timberwisella on Allergia- ja Astmaliiton Allergiatunnus, eli lattiat eivät tuota huoneilmaan esimerkiksi haitallisia ja ärsyttäviä kemikaali- ja hajustepäästöjä.

Ekologinen keittiö, 3D-kuva

Keittiön kodinkoneiksi on valittu mahdollisimman energiatehokkaat laitteet. ABL-laattojen keraaminen taso on ekologinen valinta, sillä se on pitkäikäinen, uudelleen käytettävä ja kierrätettävä.

Ekologinen keittiö, 3D-kuva

Asukkaat kokkaavat paljon ystäviensä kanssa, mikä on otettu yhdeksi suunnittelun kulmakivistä. Tilava etäisyys keittiötason ja saarekkeen välissä mahdollistaa sen, että keittiöön mahtuu kerralla useampikin ihminen kokkaamaan samaan aikaan ilman ruuhkaa ja toisiin törmäilyä.

Keittotaso-liesituuletin -yhdistelmä on kätevä ja tehokas. Sijoittelu mahdollistaa sen, että kokkaaja voi helposti keskustella ruokailu- ja oleskelutilassa olevien vieraiden kanssa. Kookas side by side -jääkaappipakastin mahdollistaa ruoan ja juoman säilytyksen isollekin ystäväporukalle.

Ekologinen keittiö, 3D-kuva

Ekologinen keittiö, 3D-kuva

Ekologinen keittiö, seinäprojektio

Ekologinen keittiö, seinäprojektio

Asukkaat ovat kuvitteelliset.

Kaipaatko sisustussuunnittelijan apua?

Essi Dekor tekee kotien, vapaa-ajan asuntojen ja yritystilojen sisustussuunnittelua Helsingissä ja Uudellamaalla. Ota rohkeasti yhteyttä, niin toteutetaan yhdessä unelmiesi sisustus!