Keittiön suunnittelu
vanhaan taloon

Värikäs keittiö ilmentää englantilaista mökki­tunnelmaa

Maalaistalon värikäs keittiö tuo vehreän puutarhan sisätiloihin. Asukkaat toivoivat keittiöön rohkeaa värienkäyttöä ja hämyistä englantilaista mökkitunnelmaa, joka yhdistyy skandinaaviseen muotokieleen.

Suunnittelukohde on 108 m² hirsirunkoinen maalaistalo, joka on rakennettu vuonna 1930. Talo on tuotu nykypäivään suurella remontilla vuosina 2008-2009. Uudet asukkaat halusivat uudistaa talon keittiön omaa makuaan ja tarpeitaan vastaavaksi.

Värikkyyden lisäksi toiveissa oli laadukkaat ja kestävät valinnat niin materiaaleissa, kiinto- ja irtokalusteissa kuin kodinkoneissakin. Asukkaat toivoivat helppohoitoista keittiötä, jossa olisi enemmän työskentely- ja kierrätystilaa.

Keittiön lähtötilanne

Seinien paikkoja ei haluttu siirtää, eikä huoneiden toiminnallisuuksiin haluttu radikaaleja muutoksia. Oviaukot haluttiin myös pitää ennallaan. Vesipisteellä ja hormiin poistavalla liesituulettimella on nykyisessä keittiössä omat toimivat paikkansa.

Lattia on hyvässä kunnossa, ja asukkaat pitävät sen väristä, sillä se mukailee talon alkuperäisen lattian sävyä. Maalaistaloon tyylillisesti sopivat valkoiset katto- ja jalkalistat, kattopaneelit, valokatkaisijat ja lattian rajassa olevat pistorasiat haluttiin myös pitää ennallaan.

Vanhan hirsitalon pohjakuva – Sisustussuunnittelu Essi Dekor

Vanhan hirsitalon keittiön lähtökohta

Vanhan hirsitalon keittiön lähtökohta

Vanhan hirsitalon keittiön lähtökohta

Vanhan hirsitalon keittiön lähtökohta

Uuden keittiön suunnitelma

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, uusi pohjakuva

Sisustussuunnittelun lähtökohtana toimi talon puutarha ja englantilainen maksimalismi, mutta toisaalta myös skandinaavinen muotokieli. Hirsitalon värikäs keittiö saa tunnelmansa William Morrisin klassikkotapetista, joka tuo talon vehreän puutarhan sisätiloihin.

Perinteikäs ja hengittävä paperitapetti sopii mainiosti vanhaan taloon. Välitilan laatat löytävät sävynsä tapetin kuvioinnista. Laatoissa on käsintehdyn oloista rosoisuutta, joka istuu hyvin vanhan talon henkeen.

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, moodboard

Moodboardin kuvat: Neptune, K-Rauta, Woud, William Morris, Form & Refine, Biba Magazine

Skandinaavista muotoilua sisustukseen tuovat mm. Form & Refinen säilytyspenkki ja Woudin Lu-kattovalaisimet. Ajaton A Line -säilytyspenkki on valmistettu massiivitammesta, ja sen kannen viimeistelee kaunis nahkainen kahva. Säilytyspenkin kansi avautuu kätevällä saranamekanismilla, ja kannen alta paljastuu kahdesta osiosta koostuva säilytystila, joka tarjoaa keittiössä lisätilaa kierrätykselle.

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, värimaailma

Keittiökalusteiden väri on poimittu tapetin kuvioista. Tapetin hallitseva väri on vihreä, joten vastaväri keltainen tuo kokonaisuuteen raikkautta.

Vanhan talon keittiökalusteiden maaliksi sopii perinteikäs ja ekologinen pellavaöljymaali. Maalattu pinta kuluu vanhetessaan kauniisti, mutta ei lohkeile eikä hilseile. Keittiön kiintokalusteet valmistetaan koivusta, jonka pintaan öljypohjainen maali tarttuu hyvin. Keittiön kiintokalusteet toteuttaa puusepänliike.

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, 3D-kuva

Keittiön yllättävä väriläiskä on vaaleanpunainen puffettikaappi, joka sävy toistuu sekä tapetissa että alakerran muissa huoneissa. Korkea kaappi tasapainottaa keittiön yleisilmettä sijoitettuna kiintokalusteita vastapäätä. 

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, 3D-kuva

Keittiön tasomateriaaliksi on valittu ABL-laattojen keraaminen laatta, joka täyttää erinomaisesti asukkaiden toiveet kestävästä ja huolettomasta tasomateriaalista. Vaalea tasomateriaali tuo keittiökokonaisuuteen raikkautta.

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, 3D-kuva

Särmää, leikkisyyttä ja messinkiä

Mustat kodinkoneet, valaisimet ja muut yksityskohdat tuovat särmää värikkääseen keittiöön. Kodinkoneissa on otettu laadun, tehokkuuden ja helppohoitoisuuden lisäksi huomioon myös niiden ulkonäkö. Smegin liesitaso, uuni ja mikroaaltouuni sekä Savon liesituuletin sopivat tyylillisesti vanhan maalaistalon henkeen.

Savon musta allas on valmistettu kovaakin käyttöä kestävästä ja likaa hylkivästä Keratek Plus -komposiittimateriaalista, mikä tuo arkeen helppohoitoisuutta. Integroitujen kodinkoneiden valinnassa on kiinnitetty erityistä huomiota niiden energiatehokkuuteen.

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, kodinkoneita ja kalusteita

Anglepoisen ja Woudin mustat valaisimet tuovat värirunsauden rinnalle tyylikästä minimalismia. Anglepoisen Type 80 W2-seinävalaisimet sopivat erinomaisesti keittiön tason yläpuolelle, sillä niiden kulmaa voi muuttaa halutessaan.

Woudin Lu-kattovalaisimet yhdistävät leikkisällä tavalla kaksi sulavalinjaista muotoa. Valaisimet tuottavat pehmeän häikäisemättömän valon, joten ne sopivat erinomaisesti ruokapöydän yläpuolelle. 

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, 3D-kuva

Keittiöhana ja kiintokalusteiden vetimet ovat saaneet inspiraationsa keittiöön johtavan oven patinoituneesta kahvasta. Samaa henkeä ja vanhaan taloon sopivaa muotokieltä ilmentää raakamessingistä valmistettu Tapwell Evo -keittiöhana, joka patinoituu voimakkaasti ajan kanssa. Messinkiset koiranluu- ja nuppivetimet patinoituvat myös kauniisti vuosien saatossa.

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, 3D-kuva

Keittiön tehdään mittatilauksena laskosverhot läpikuultavasta pellavakankaasta, jotta tilaan pääsee riittävästi luonnonvaloa. Pellava tuo tilaan ripauksen pehmeyttä ja pitää ikkunoiden kokonaisilmeen kevyenä. Laskosverhot asennetaan mahdollisimman lähelle katonrajaa, mikä saa huoneen tuntumaan korkeammalta.

Juvin puffettikaapin lasiovien taakse voi laittaa esille esimerkiksi perintöastiastoja.

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, sisustusta

Ruokailuryhmän alle tulee Finarten villamatto, jonka neutraali väri tuo rauhaa muutoin värikkääseen tilaan. Villamatto on helppo pitää puhtaana, sillä villa on itsessään likaa hylkivä materiaali. Paksu villa muodostaa miellyttävän tuntuisia pompuloita maton pintaan, jotka hellivät ruokailijoiden jalkoja ja tekevät matosta pehmeän ja lämpimän tuntuisen.

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, 3D-kuva

Enemmän työskentelytilaa

Asukkaat toivoivat uudelle keittiölle enemmän ilmavuutta ja tasotilaa, mutta kaappitilasta ei haluttaisi kuitenkaan tinkiä liikaa. Siksi korkeiden kaappien tilalle tuodaan enemmän tasotilaa niin, että jääkaappipakastin siirtyy nurkkaan ja sen viereen jää jopa 160 cm uutta työskentelytilaa.

Mikroaaltouuni nostetaan yläkaapistoon jääkaapin viereen. Laitetta on helppo käyttää eikä se kerää pölyä toisin kuin tason päälle sijoitettuna. Mikron siirtyminen lähemmäs jääkaappia tarkoittaa myös sitä, että jääkaapista on entistä helpompi laittaa lämmitettäviä ruokia mikroon.

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, 3D-kuva

Uudessa keittiössä on yksi kulma, johon tarvitaan käytännöllinen ratkaisu. Nykyisessä keittiössä alakaapin kulmamekanismina on karuselli, joka on asukkaiden mielestä epäkäytännöllinen, ja se vie paljon tilaa.

Kulmaan jäävään alakaappiin tuodaan LeMans II -kulmamekanismi, joka säästää tilaa verrattuna karuselliratkaisuun. Kulmamekanismi liukuu ulos kaapista, jolloin astioihin pääse käsiksi helpommin. Oven tarvitsee avautua vain 85°, niin mekanismin hyllyt tulevat esille vaivattomasti.

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, kulmakaappi

Suurempi ruokailupöytä takaa sen, että illanviettoihin mahtuu isompikin ystäväporukka. Juvin ruokapöytään tehdään vanhaa maailmaa henkivä petsaus, joka sopii vanhan maalaistalon tunnelmaan. Ruokapöytä saa kavereikseen olemassa olevien tuolien lisäksi uudet talonpoikaistuolit.

Modernimpaa kontrastia, mutta toisaalta klassista muotoilua ruokailuryhmään tuo Carl Hansen & Sønin OW58 T-tuoli. Tumma pähkinäpuu luo arvokasta tunnelmaa ja sopii hyvin yhteen jo talosta löytyvien tummien kalusteiden kanssa.

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, ruokailuryhmä
Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, 3D-kuva

Seinäprojektiot ja leikkauskuvat

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö: pohjakuva, johon on merkitty seinäprojektiot ja leikkauskuvat

Seinäprojektio A

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, seinäprojektio A

Leikkauskuva A-A

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, leikkauskuva A-A

Seinäprojektio B

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, seinäprojektio B

Leikkauskuva B-B

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, leikkauskuva B-B

Seinäprojektio C

Vanhan hirsitalon värikäs keittiö, seinäprojektio C

Kaipaatko sisustussuunnittelijan apua?

Essi Dekor tekee kotien, vapaa-ajan asuntojen ja yritystilojen sisustussuunnittelua Helsingissä ja Uudellamaalla. Ota rohkeasti yhteyttä, niin toteutetaan yhdessä unelmiesi sisustus!